Hoe kies je de virtual assistant die bij jou past?

Heb je hulp nodig in je bedrijf en denk je er aan om een virtual assistant in te schakelen? Gefeliciteerd! Dat betekent dat het hartstikke goed gaat met je onderneming en daar mag je best trots op zijn.

Maar hoe vind je de perfecte virtual assistant die goed bij jou en je bedrijf past? Dat kan best ingewikkeld zijn, maar hopelijk maken de volgende tips je zoektocht naar een virtual assistant wat gemakkelijker.

Op zoek naar een Virtual assistant? Zes tips!

#1: inventariseer de werkzaamheden

Breng de werkzaamheden in kaart waarvoor je een virtual assistant wilt inschakelen. Categoriseer ze. Zijn het vooral administratieve klussen, heb je hulp nodig met social media en of gaat het om structuur aanbrengen in je mappen? Dit geeft je richting in je zoektocht naar een virtual assistant.

Voorbeelden van wat een virtual assistant voor je zou kunnen doen vind je hier.

Maak ook een inschatting van hoeveel uur per week je hulp nodig hebt. En of dat elke week ongeveer gelijk is, of dat je te maken hebt met rustige en drukke periodes. En dus een flexibele virtual assistant nodig hebt.

De meeste freelance virtual assistants zijn per uur in te schakelen. Als je kiest voor een bedrijf waarbij meerdere virtual assistants werken dan moet je vaak een abonnement afsluiten voor een minimaal aantal uren per maand.

#2 Zoek gericht met een extra zoekwoord

De meeste virtual assistants hebben een of meer specialiteiten, gebruik deze in je zoekopdracht. Zoek bijvoorbeeld op ‘virtual assistant tekstredactie’ of ‘virtual assistant administratie’. Zo bespaar je jezelf lees- en uitzoekwerk.

#3 Vertrouw op je gevoel

Iedereen herkent de situatie waarschijnlijk wel waarbij iets op papier perfect lijkt, maar het toch ergens niet goed voelt. En terwijl je hoofd ja zegt, je buik nee zegt. Durf hier op te vertrouwen, dat gevoel heb je vast niet voor niets!

#4 Lees tussen de regels door

Heb je een virtual assistant gezocht een gevonden die je aanspreekt? Bekijk zijn of haar website dan aandachtig en lees vooral ook tussen de regels door.

Als je een virtual assistant zoekt die webteksten voor je kan schrijven, kijk dan goed naar die op zijn of haar eigen website. Zoek je een virtual assistant die uitblinkt in social media? Check dan zijn of haar eigen accounts. Etcetera. Wat iemand laat zien zegt vaak meer dan wat iemand over zichzelf schrijft.

Als virtual assistant zijn mijn specialiteiten teksten redigeren, SEO optimalisatie van teksten, en projectplanningen maken. Daarnaast vind ik het heel leuk om social media kanalen op te zetten en te beheren. Als je iemand nodig hebt die je helpt met bijvoorbeeld vormgeving, dan kun je beter kiezen voor een virtual assistant die daarin gespecialiseerd is.

#5 If you pay peanuts..

Kijk eens kritisch naar het gevraagde tarief.

De meeste virtual assistants vragen een uurtarief tussen de 40 en 50 euro, afhankelijk van opleidingsniveau, specialiteit en de inhoud van de opdracht.

Natuurlijk kun je ook virtual assistants vinden die minder vragen. Maar je kunt je afvragen of dat iets positiefs is. Want,

if you pay peanuts, you get monkeys! 😉

Een goede virtual assistant die weet wat hij of zij waard is rekent waarschijnlijk een gangbaar uurtarief waarvan je als zzp’er rond kunt komen. Zo laten zij ook zien dat ze zichzelf en hun werk serieus nemen. En dat ze naast virtual assistant ook ondernemer zijn en begrijpen wat het betekent om een eigen bedrijf te hebben.

Natuurlijk moet je virtual assistant ook niet te duur zijn. De kosten die je maakt moeten in verhouding staan met je eigen uurtarief. Het moet wel de moeite waard zijn om iets door een ander te laten doen.

#6 Vertrouw op je gevoel

Alweer? Yes, alweer!

Heb je de virtual assistant van je dromen gevonden? Nadat je kennis met elkaar hebt gemaakt en een beeld hebt gekregen van wat diegene voor je kan betekenen, slaap er dan nog eens een nachtje over.

Dit is mijn absolute go-to bij belangrijke beslissingen. Lijkt misschien een beetje een open deur, maar dat is het niet. s’ Nachts zetten je hersenen alles nog eens opnieuw op een rijtje en ’s ochtends rolt daar bijna altijd een helder antwoord uit.

En dit werkt dus echt, de wetenschap zegt het ook. Dus.

Go team!

Nu hoef je hem of haar alleen nog maar te vinden! Die ene gouden virtual assistant, die aan een half woord genoeg heeft, die boven verwachting oplevert, die voor je klaar staat en waar je op durft te vertrouwen.

Ga op zoek naar je virtual assistant! Waar wacht je nog op? 🙂

Look no further?

Misschien ben ik wel de virtual assistant die je zoekt!
(Of niet natuurlijk, kijk dan eens op jellow.nl)

Eén reactie

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *