LastPass: veilig wachtwoorden bewaren

LastPass is een gratis wachtwoord manager waarmee je veilig en gemakkelijk wachtwoorden kunt bewaren en delen. Je hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden, je ‘last pass’. Het programma onthoudt de rest.

Waarom

Wie wel eens een wachtwoord is vergeten (wie niet) weet hoe vervelend dat is. De meeste websites hebben wel een ‘ben mijn wachtwoord vergeten’ optie, waarbij je een link in de mail of een code op je telefoon ontvangt. Handig, maar wel een gedoe.

Nr. 1 van de top 10 van online ergernissen.

Voordelen

Dit slimme programma bespaart je tijd doordat je nog maar één wachtwoord hoeft in te voeren.

Het bespaart je ergernis, want je kunt dankzij LastPass altijd zonder problemen inloggen in ál je programma’s.

En bovendien geeft het je een seintje als je ergens een wachtwoord vaker gebruikt, waardoor je beter bestand bent tegen hackers en andere online dreigingen. Ook niet onbelangrijk!

Andere functies van LastPass zijn:

  • Veilige notities opslaan
  • Veilige wachtwoorden genereren
  • Unieke gebruikersnamen genereren

Aan de slag

  1. Maak een account voor LastPass op lastpass.com/create-account
  2. Download vervolgens de browserextensie
  3. Bedenk een sterk hoofdwachtwoord

LastPass raadt aan om een ‘wachtwoordzin’ te bedenken van zo’n 20-30 tekens. Dit is veiliger dan een wachtwoord met speciale tekens en hoofdletters. Bijvoorbeeld: mijnhondbobbyisjarigop22december. Lees hier meer over het kiezen van een goed wachtwoord.

LastPass is nu te gebruiken! De eerstvolgende keer dat je inlogt op een website vraagt LastPass of het wachtwoord opgeslagen moet worden. De volgende keer dat je daar inlogt vult LastPass je gebruikersnaam en wachtwoord voor je in.

Je kunt overigens ook zelf gebruikersnamen, wachtwoorden, en overige gegevens opslaan in LastPass.

Check: ben jij gehackt?

De politie heeft een handige tool online geplaatst waarmee je kunt checken of jouw inloggegevens gestolen zijn. Als dat zo is moet je in ieder geval je wachtwoorden wijzigen. Lees hier wat je het beste nog meer kunt doen als je inloggegevens niet meer veilig zijn.

2 reacties

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *